Zonnebrand koe

Bij zonnebrand worden fotosensibele stoffen door het zonlicht geactiveerd en er worden vrije radicalen gevormd die de huid aantasten.

Er zijn 3 verschillende vormen van Zonnebrand, nl. de toxische-vorm, de lever-vorm en de erfelijke vorm.

  1. De toxische of primaire vorm komt voor wanneer fototoxische planten opgenomen worden zoals St.-Janskruid, Boekweit en Rode Klaver. Deze planten bevatten bepaalde stoffen die onder invloed van zonlicht de huid kunnen aantasten.
  2. De lever-vorm of hepatogene vorm komt voor bij leverstoornissen zoals leverbotinfecties, leververvetting, hepatitis, opname leverbeschadigende stoffen, ea. Hierbij komt een stof nl. phylloerythrine te veel in het bloed en in de huid met aantasting tot gevolg onder invloed van zonlicht.
  3. De erfelijke vorm ten gevolge van een afwijking in de stofwisseling komt zelden voor. De niet-behaarde en niet-gepigmenteerde delen van de huid vertonen eerst een ontstekingsbeeld, nl. warm, rood, verdikt en pijnlijk. Op de foto ziet u dat de wit-behaarde huid verdikt is ten opzichte van de roodbruin-behaarde huid. Enkele dagen tot weken er na zal de aangetaste huid afsterven. Bij leveraandoeningen zal het dier vermageren en geelzucht vertonen. 

Aanpak

Pak eerst de oorzaak aan! Verwijder de toxische planten, behandel tegen leverbot, .. Hou het dier weg van de zon. Dus ook binnen op een donkere plaats houden, want niet alleen direct zonlicht kan aanleiding geven tot zonnebrand, maar ook UV-licht.

Koud water kan verlichting geven. Indien de huid zwaar aangetast is worden pijnstillers en ontstekingsremmers toegediend. Antibiotica verhinderen bacteriële infectie van de huid.

Categorie: Algemeen/Management
Graag de hier boven getoonde cijfers hier onder invoeren:

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Veeapotheek: