Weidemanagement koeien

Jongvee de wei in

De voorjaarswerkzaamheden zijn begonnen. De ene melkveehouder zal er voor kiezen om direct zijn jongvee uit te scharen, de ander maait de eerste snede in zijn geheel. Hoe dan ook bij het uitscharen zijn een aantal zaken van groot belang, hierover willen wij u graag informeren.

Mineralenvoorziening

Om problemen bij uw (herfstkalvende) pinken te voorkomen is het belangrijk ervoor te zorgen dat zij in de weideperiode voldoende mineralen opnemen. Apart bijvoeren kan, maar de opname is niet voor alle dieren gelijk. Sommige (bange) dieren krijgen weinig of niets binnen. Een goede oplossing is de Ferti Plus mineralen bolus. Op deze wijze kunt u de mineralen en spoorelementen voorziening zeker stellen. Na ingeven geeft deze bolus gedurende 6 maanden lang dagelijks de benodigde dosis mineralen af. Ferti plus voor extra groei, een goede gezondheid en een optimale vruchtbaarheid. Kies voor opnamezekerheid en gemak, het is de enige praktische oplossing voor weidend vee.

Ontworming

Daarnaast is het noodzakelijk om een goed beweidingsplan op te stellen met de eventuele ontworming. U moet zorgen voor een goede bescherming maar ook voor een gedegen opbouw van de immuniteit. Puls release bolussen (Repidose F) bieden een prima bescherming van uw jongvee tegen de wormen. Zij geven slechts korte pulsen wormmiddel wat leidt tot een gedegen opbouw van de weerstand en optimale groei. Het is de enige bolus die in ieder beweidingsysteem past.

Vliegenbestrijding

Om uw jongvee tijdens de weideperiode zo goed mogelijk te beschermen tegen zomerwrang en blauwtong adviseren wij u gebruik te maken van de zogenaamde Auriplak oorlabels, deze kunt u bevestigen aan het I&R nummer. Voor een bescherming van 4 maanden tegen vliegen is één oorlabel voldoende, wil men ook het risico op zomerwrang (kosten € 371 per geval) minimaliseren dan bevestigt u aan ieder oor één label, dus twee per dier. De Auriplak zorgt voor rust op de weide en is regenbestendig.

Artikel Lakenvelder drs. ing. Dick de Lange

Categorie: Algemeen/Management

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Veeapotheek:

Uw korting -10%
Uw korting -7%
Tectonik Pour-on
Tectonik Pour-on
vanaf € 40,09 € 37,16
Uw korting -5%