Voorkomen van klauwaandoeningen

Te zachte klauwen, scheef gegroeide klauwen, aangetast hoorn met kloven in het balgebied, verschil in hoogte tussen binnen- en buitenklauw, insnoeringen aan de voorkant van de klauw, zoolzweer, wittelijndefecten en zoolbloedingen vallen allemaal onder de noemer klauwaandoening bij de koe. De vraag van u als veehouder zal zijn: hoe kunnen we er voor zorgen dat mijn koeien er minder of geen last van krijgen en als het al optreedt hoe los ik het als veehouder zo goed en snel mogelijk op?

Zachte klauwen op een harde vloer

In het algemeen zijn afwijkende klauwen bij de Nederlandse melkkoe het gevolg van zacht of te zwak hoorn voor de betonvloeren of -paden. Het zachte hoorn ontstaat door de manier van voeren en de kwaliteit voer in combinatie met klauwinfecties door Stinkpoot of Mortellaro. Daarnaast is het vochtige Nederlandse klimaat in de rundvee stallen erg nadelig voor de hardheid van de klauwen. Eigenlijk leven de Nederlandse melkveehouder en de Nederlandse koe in een vicieuze cirkel: de klimaat omstandigheden in de zomer en de winter zorgen er voor dat de koeien korter of langer in een stal moeten zijn waarbij het risico van een klauw infectie toeneemt en de kwaliteit van het klauwhoorn afneemt. Door het zachte klauwhoorn en de betonnen ondergrond worden de klauwen niet precies gelijk en/of teveel belast met beschadigingen aan de klauw als gevolg. Door correct bekappen kan vaak erge kreupelheid voorkomen worden maar de oorzaak van het zachte hoorn wordt niet weggenomen!

Laat de koe per dag 14 uur liggen

De preventie van klauwaandoeningen is dus het krachtenspel tussen een prima kwaliteit klauwhoorn en een stroeve vlakke loopvloer. Als dit passend is (365 dagen per jaar) dan kunnen de koeien vlot en goed lopen en bewegen. Om de klauwen niet teveel te belasten en om de klauwen te laten drogen is het nodig dat de dieren gemakkelijk en veel liggen. Veel liggen wil zeggen: als je de koe vrijheid geeft van eten, drinken, staan en liggen dan komt dit neer op 14 uur per etmaal rusten. Hierdoor is de belasting van de gewrichten en de klauw ook minimaal. Door verschillende redenen zoals overbezetting, slechte boxmaten, onplezierig ligbed, lange wachttijden aan het voerhek of bij lange melktijden voor het melken kunnen de koeien minder uren rusten. Ook bij lange looppaden (grotere melkveebedrijven met meerdere percelen voor het beweiden) kan het voorkomen dat bij dag en nacht weiden de koeien wel veel bewegen maar niet voldoende kunnen rusten. Zeker voor koeien in begin lactatie en met een groot uier lopen niet vlot en kunnen dan eerder in de problemen komen. Bij warm weer of bij veel regen is het voor deze groep dieren beter om ze op stal voldoende bij te voeren en de percelen zo te kiezen dat de loop afstanden per etmaal beperkt blijven (bijvoorbeeld ‘s nachts kort bij de stal in de wei en extra droog ruwvoer verstrekken).

De kwaliteit van het klauwhoorn bij melkkoeien is sterk afhankelijk van de kwaliteit voer en de manier van voer verstrekken. Een koe is en blijft een herkauwer en voor een gezonde koe is veel een lekker ruwvoer nodig om te kunnen herkauwen. De kunst voor de melkveehouder is dus om fris en smakelijk ruwvoer dagelijks (warm weer 2x daags voeren) te voeren en dit niet tekort snijden of te vermalen in de mengwagen. Het beste voer voor de melkkoeien is niet beschimmeld en broeit niet en geeft in ieder geval géén pensverzuring. Juist bij droogzetten en afkalven is er groot risico op pensverstoringen en ook bij wisselingen van kuilen of buiten gaan weiden en opstallen. Hier liggen de extra aandachtspunten van het voeren en verzorgen van het jongvee met de koeien en de bron van kwaliteit klauwhoorn.

Stroeve vlakke vloer

Speciaal aandacht is nodig voor vlakke vloeren op alle rundveestallen die het jaarrond ook voldoende stroef zijn. Bij ongelijk liggende roosters en slechte kavelpaden ontstaan er onherroepelijk drukkingen aan de klauw die voor het dier pijnlijk zijn en door de pijnlijkheid gaat ze één of meer klauwen verkeerd belasten. Een vlakke betonvloer waar de mest niet op vast koekt (juist bij open stallen en met ‘droge wind’ ontstaan spekgladde vloeren) is voor de dieren noodzaak om vlot te kunnen lopen en springen. Bij dichte vloeren is zand strooien een mogelijkheid en bij mest aankoeken is sproeien voor de mestschuif nodig. Te gladde roosters moeten goed geslepen worden waarbij de stroefheid weer prima kan worden. Bij te gladde vloeren en boeren of verzorgers die te snel jagen worden de koeien bang en vallen. Dit moet altijd voorkomen worden daar bange koeien veel onrust geven en ook de klauwen verkeerd belasten. Op risicoplaatsen (in de melkstal, voor de melkrobot of achter het voerhek) is het plaatsen van rubbermatten een prima oplossing. De vloer is dan gelijk vlak en het draaimoment aan de klauw (waardoor witte lijn defect kan ontstaan) kan niet meer optreden. 

Artikel Melkveebedrijf drs. ing. Dick de Lange

Categorie: Klauwgezondheid

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Veeapotheek:

Uw korting -5%
Klauwcare 2.5 liter
Klauwcare 2.5 liter
€ 28,33 € 26,91
Uw korting -5%