Voorjaarsgras koe

Met hoeveel structuurvoer sturen we de melkkoeien het eerste voorjaarsgras in?

Nog even en de eerste melkkoeien komen weer in het malse voorjaarsgras. De eerste snee gras is altijd in een korte tijd gegroeid en met een ruime mestgift is dit gras eiwit en suikerrijk.

Door het bladrijke gras met veel energie is dit pittig materiaal voor de melkkoe: eigenlijk is het krachtvoer! Om de koe gezond te houden is lekker en lang structuur materiaal nodig om bij te voeren. Veel goed hooi of droge voordroog uit balen is prima en dit op stal voeren vóór het naar buiten gaan zodat de pens gevuld is en blijft tijdens de eerste weken in de wei. Het grootste risico bij jong en smakelijk voorjaarsgras is voor de melkkoe: pensverzuring en een overmaat aan onbestendig eiwit. Dus aanpassing van de krachtvoersoort is nodig voordat de koeien de wei in gaan. Met name de pasgekalfde dieren minder krachtvoer geven en de overmaat onbestendig eiwit beperken door bijvoeren van snijmais is een prima oplossing.

Als de koeien na 2-4 weken in de wei zijn gewend dan kan met minder structuur voer het rantsoen ook optimaal gemaakt worden maar dan is een veilig en efficiënt rantsoen veel meer afhankelijk van het aantal uren dat de koeien in de wei lopen. Weidegras in april en mei is tenslotte zeer energie en eiwit rijk en zonder een goede aanpassing van het krachtvoer of onvoldoende bijvoeren op stal gaan de melkkoeien dit prima gras niet optimaal benutten omdat het te snel de pens en de darmen passeert met dunne mest en lage gehalten in de melk als resultaat. 

drs. ing. Dick de Lange, dierenarts melkvee

Categorie: Voeding

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Veeapotheek: