Pinkengriep

Vooral tijdens de stalperiode treden er nogal eens luchtwegproblemen bij jongvee op. De schade in de vorm van sterfte, groeivertraging, ontwikkelingsachterstand en/of antibioticumbehandelingen kan aanzienlijk zijn. Zeker voor longaandoeningen geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Belangrijkste verwekkers

Vaak worden de longaandoeningen door meerdere verwekkers veroorzaakt. Het ParaInfluenza-3 virus tast vooral trilhaareptheelcellen en macrofagen aan: andere agentia kunnen vervolgens gemakkelijk binnendringen. BRSV komt voor bij jonge runderen tot 13 maanden leeftijd en wordt gezien als de veroorzaker van pinkengriep. Deze ziekte treedt koppelsgewijs op. De ernst van de ziekte wordt bepaald door de immuunstatus van de dieren, de huisvesting, en vooral door het feit of er andere virussen of bacteriën in de griepuitbraak betrokken zijn. Mannheimia haemolytica (= Pasteurella) kan in korte tijd zeer grote schade aan longweefsel aanrichten, vaak na een voorafgaande virusinfectie. Eénmaal binnengedrongen in de diepere luchtwegen kan M. haemolytica zich explosief vermeerderen. Dit proces leidt nogal eens tot acute sterfte. Ook BVD- en IBR-virus kunnen een rol spelen in het “respiratory disease complex” bij jongvee. 

Voorkomen

Een goede conditie, een goed stalklimaat en het gescheiden huisvesten van leeftijdsgroepen is essentieel om luchtweg aandoeningen bij jongvee te voorkomen. Daarbij kan vaccineren ook een bijdrage leveren. 

Vaccineren

Het meest geschikte vaccinatiemoment wordt bepaald door de verwekkers die de hoofdrol spelen op het bedrijf, de infectiedruk, het seizoen en de bedrijfsvoering. 

  • Basisprincipe: kalveren 2x vaccineren (1 maand interval) voordat zij de meest kritische periode op het bedrijf ingaan. 

Er kan vanaf 6 weken gevaccineerd worden. Dit is zeker aan te bevelen op bedrijven waar bij de jonge kalveren Mannheimia (= Pasteurella) problemen optreden. Vroege vaccinatie biedt tevens het voordeel dat grotere groepen dieren in één keer gevaccineerd kunnen worden: een belangrijke bijdrage om de infectiedruk te verlagen. 

Categorie: Infecties
Graag de hier boven getoonde cijfers hier onder invoeren:

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Veeapotheek:

Uw korting -5%
Uw korting -5%
Ferti Grow 20 bolussen
Ferti Grow 20 bolussen
€ 191,70 € 182,10
Uw korting -10%
Tectonik Pour-on
Tectonik Pour-on
€ 40,09 € 35,90