Madenziekte schaap

Vanaf het voorjaar kan er weer huidmadenziekte, oftewel myiasis, optreden bij schapen. De ziekte wordt veroorzaakt door de maden van een vlieg, genaamd Lucilia sericata, deze vlieg legt zijn eitjes in vieze wol van schapen. Bij de juiste temperatuur komen deze eitjes binnen 1 dag uit en ontwikkelen zich tot maden. Deze maden kruipen richting de huid en beginnen zich daar een weg door de huid naar binnen te eten. Hierbij eten ze zich tot onder de huid en eten het schaap als het ware levend op. Nadat ze zich volgegeten hebben, laten de maden zich vallen en verpoppen zich en worden uiteindelijk een groene glimmende vlieg, zoals op de foto te zien is. 

De veroorzaker

Om dit te voorkomen zijn er meerdere mogelijkheden. Als de schapen geschoren zijn is de kans dat een schaap huidmadenziekte oploopt in de twee maanden na het scheren veel kleiner, scheren is dus een goede methode om huidmadenziekte te voorkomen. Verder houdt de vlieg er van om zijn eitjes te leggen in vieze wol. Er moet dus voorkomen worden dat de schapen dunne mest hebben en dus is het van belang ervoor te zorgen dat de schapen goed ontwormd zijn zodat de mest niet dun is.

Ook kunnen de schapen behandeld worden met een diergeneesmiddel, dit voorkomt een besmetting met de huidmaden gedurende enige tijd. Dit kan met Neocidol® (6 tot 8 weken werkzaam) of met Clik® (16 weken werkzaam), deze middelen kunnen over de rug van het schaap heen gegoten worden. Bij regenachtig weer werken deze middelen korter omdat ze dan van de rug gespoeld worden door de regen.

Om huidmadenziekte te voorkomen is het aan te raden de schapen te scheren en te ontwormen, zodat de mest niet dun is en de achterhand bevuilt. De lammeren hoeven niet geschoren te worden, alleen ontwormd. Na het scheren kan er een anti-madenmiddel over de rug gegoten worden, zodat de schapen beschermd zijn tegen een maden-infectie.

Hoe kunt u zien of een schaap eventueel last heeft van huidmadenziekte?

De schapen zijn erg onrustig, grazen niet meer en proberen zich te krabben. Als u de vacht aan de kant doet kunt u de maden zien kruipen. Als u denkt dat uw schapen huidmadenziekte hebben, kunt u het beste contact opnemen met de praktijk, zodat de maden verwijderd kunnen worden.

In het huidmadenseizoen is het aan te raden om het koppel iedere dag te inspecteren en als er schapen langdurig staan te jeuken of erg onrustig zijn, deze nader te onderzoeken op de aanwezigheid van maden. Ook als er in de buurt gevallen van huidmadenziekte zijn opgetreden is het zaak het koppel goed in de gaten te houden en het koppel preventief te behandelen.

Graag de hier boven getoonde cijfers hier onder invoeren:

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Veeapotheek: