Keurmerk Zoönose

De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft een Keurmerk Zoönosen ontwikkeld.

Het keurmerk, bedoeld voor bedrijven met een publieke functie zoals zorgboerderijen en kinderboerderijen, geeft aan dat een bedrijf maatregelen neemt om te voorkomen dat mensen ziek worden van de dieren. Met de uitbraak van Q-koorts is er veel onrust ontstaan over ziekten die van dieren op mensen over kunnen gaan. Q-koorts is een van deze zogeheten zoönosen.

 

 

Het Keurmerk Zoönosen bestaat uit een driestappenplan. In de eerste stap vult de ondernemer samen met de dierenarts een checklist in voor het keurmerk. Hierin komen de algemene bedrijfshygiëne, onderzoek naar en vaccinatie tegen zoönosen bij het vee en de gezondheidsstatus van het vee met betrekking tot zoönosen van het afgelopen jaar aan de orde.

Keurmerk bord

De Gezondheidsdienst voor Dieren beoordeelt de checklist in de tweede stap. Wanneer het bedrijf voldoende punten scoort wordt het keurmerk toegekend. De toekenning van het keurmerk wordt vervolgens ieder jaar door de eigen dierenarts gecontroleerd.

Bedrijven met het keurmerk krijgen een keurmerkbord waarop staat dat het bedrijf verantwoord bezig is op het gebied van zoönosen.

 

 

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.