Herfst in de melkveehouderij

De puntjes op de i…?!

Het is herfst in de melkveehouderij: de melkprijs is te laag, de mestwetgeving  eist minder gebruik van eigen mest op het land, eisen op het gebied van huisvesting en beweiding voor het rundvee nemen toe en het gebruik van passende antibiotica is beperkt. Zowaar voor de enthousiaste melkveehouder geen gemakkelijke tijd om de juiste keuzes te maken voor zijn koeien en voor zijn bedrijf. Toch wordt het weer voorjaar ook voor de melkveehouderij: de melk zal beter beloond worden, de vruchtbaarheid van de grond zal op peil blijven of toenemen door toepassing van nieuwe teelt technieken en met beperkt gebruik van antibiotica zullen de koeien toch lang gezond en goed kunnen functioneren.

Dit artikel zal ingaan op het verhogen van de voerefficiëntie op het melkveebedrijf doordat alleen gezonde kalveren en koeien de hoogste bijdrage leveren voor melkproductie met een beperkte en passende voeropname.

Gezond vee = infectie ziekten beheersen

Zeer ernstige besmettelijke infecties zoals Mond en Klauwzeer en Brucella Abortus zijn in Nederland en in de ons omringende landen uitgeroeid en worden beheerst via monitoring van melk of bloed. Hierdoor hoeft er ook niet gevaccineerd te worden wat zeer veel geld bespaart. Alleen moeten alle veehouders, dierenartsen en andere belanghebbende (denk bijvoorbeeld aan handelaren en import van vee of sperma en embryo’s) zich aan de afgesproken spelregels houden: risico’s beperken met aanvoer van levend rundvee materiaal en gratis bloedonderzoek laten doen bij verwerpers.

Voor andere ernstige besmettelijke rundvee infecties zoals Leptospirose, Paratuberculose en Salmonellose eisen de zuivelverwerkers een duidelijke beperking en bestrijding van de rundveehouders van deze problemen omdat het zoönosen zijn. Ook als rundveehouder is het onverdacht worden en houden van je bedrijf van Lepto, Para tbc en Salmonella een belangrijke bijdrage in het verlagen van de uitval, het ouder worden van de koeien, minder jongvee nodig voor vervanging met als resultaat een duidelijke verhoging van de voer efficiëntie voor het gehele bedrijf. Bestrijding van deze drie bacteriële aandoeningen kan alleen met uitroeiing omdat er geen goede vaccins zijn.

Haperende keuze

Voor de beide virale infecties van IBR en BVD zijn gelukkig wel goede vaccins beschikbaar en is bestrijding op elk melkveebedrijf goed mogelijk. Indien je bedrijf vrij is van beide aandoeningen dan is vaccineren zeker niet altijd nodig maar het risico op een infectie uitbraak is niet klein: in de praktijk hebben we te vaak een teleurstelling door een nieuwe uitbraak van IBR of BVD als bedrijven niet preventief vaccineren. Eigenlijk zijn dit gevolgen van een haperende keuze voor een Landelijke Bestrijding IBR en BVD. Ons omringende landen als Belgie en Duitsland hebben dit wel en daardoor loopt de melkveehouderij in Nederland achteraan. Dit is dus een keuze maar kost voor je eigen melkveebedrijf behoorlijk veel geld om vrij te worden, vrij te blijven en jaarlijks te vaccineren. Zoals het nu lijkt gaat IBR/BVD bestrijding in 2017 voor Nederland gelukkig van start.

Gezond vee = management en omstandigheden optimaliseren

Alleen een gezond kalf of een gezonde koe kunnen zorgen voor de hoogste voer efficiëntie op het melkveebedrijf: niets van het opgenomen voer met energie, eiwit, vitaminen en mineralen gaat verloren voor groei of melk. Alleen is er verlies aan warmte en rest bestanddelen in urine en mest. Warmte verlies is gebonden aan de herkauwer met ruwvoer en rest stoffen in urine en mest zijn het gevolg van te hoge opname of van onbenutbaarheid doordat ze niet kunnen worden afgebroken. Hierbij komt het circulair denken en handelen voor het bedrijf om de hoek kijken: “cradle to cradle” wil zeggen dat niets verloren gaat en de rest afval (mest en urine) hergebruikt op het bedrijf. Warmte van de herkauwer gaat wel verloren en melk en vlees worden afgevoerd.

Het verhogen van de Bedrijfs-Voer-Efficiëntie is dan alleen mogelijk door het verhogen van de melkgift per koe (minder verlies van onderhoudsvoer per koe) en minder jongvee opfokken voor vervanging (minder verlies van opfokvoer per melkkoe). Weinig jongvee opfokken voor vervanging en het verhogen van de dagelijkse melkgift per koe is alleen mogelijk door alles op het melkveebedrijf in balans te brengen en elke hap voer voor het kalf en de koe in evenwicht aan te bieden. Elke hap bevat alle bestanddelen die precies nodig zijn om te groeien en melk te produceren zonder verstoring van het functioneren (bijvoorbeeld geen vervetting en geen pensverzuring). Duidelijke negatieve verstoring van deze balans zijn schimmels in het voer, broei van het voer, restvoer en onregelmatig eten van de dieren zoals veel vers eiwitrijk gras opeten met een tekort aan energie of veel krachtvoer eten zonder herkauw materiaal. Daarnaast zijn antibiotica melk, te lage melkgift van zieke koeien (nageboorte, lebmaag problemen en slepende melkziekte) en melk uitliggen grote verliezen voor de Bedrijfs-Voer-Efficiëntie.

Hoge BVE = Plezier + Rendement

Een hoge Bedrijfs-Voer-Efficiëntie scoren op je melkveebedrijf is de sleutel voor plezierig boeren met gezond vee en een passend rendement. Probeer de omstandigheden voor het kalf en de koe optimaal te maken (minder vee is soms rendabel bij een tekort aan plaatsen) door een correct dagelijks management en het voer en melken in Balans aan te bieden en uit te voeren.

Drs. Ing. D. de Lange, dierenarts melkvee, Artikel Melkveebedrijf

Categorie: Voeding
Graag de hier boven getoonde cijfers hier onder invoeren:

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Veeapotheek: