BVD koeien

In 2014 is er op enkele Duitse melkveebedrijven een ernstige BVD infectie aan de gang geweest. Bij nader onderzoek blijkt deze BVD infectie veroorzaakt te worden door het type 2 virus. Dit virus type komt gelukkig normaal gesproken niet voor in Europa.

In Nederland waren er op dat moment ook bij vleeskalfjes problemen met ernstig zieke dieren die ook heel snel dood gaan. Ook hier worden dezelfde ziekte verschijnselen gezien als op de Duitse melkveebedrijven. De virus typering van het BVD virus die deze problemen veroorzaken is bij dit schrijven nog niet compleet. Toch zijn de ernstig zieke dieren op de Duitse melkveebedrijven en de Nederlandse kalverbedrijven voor uw rundvee een mogelijk groot ziekterisico. De oorzaak van deze ellende is zoals gezegd een agressief BVD virus type 2. Hoe kunnen we met elkaar dit bedrijfsrisico voor uw rundvee bedrijf beperken en zo klein mogelijk houden? 

Risico van BVD virusinfecties

Op melkveebedrijven in Nederland worden behoorlijke inspanningen gedaan om de gevolgen van een BVD infectie bij de koe of kalfjes te beperken en verdere bedrijfsschade te voorkomen. Op bedrijven die gecertificeerd BVD vrij zijn wordt via jaarlijkse bewaking van jongvee bloed en mogelijk via tankmelkonderzoek het BVD-vrij zijn gecontroleerd. Deze bewaking is belangrijk om zo snel mogelijk te kunnen ingrijpen als op deze vrije bedrijven toch een BVD infectie optreedt. Meestal is het gebruikelijk om op BVD vrije melkveebedrijven niet te vaccineren tegen BVD. Toch zijn er meerdere melkveehouders die in goed overleg met hun bedrijfsdierenarts jaarlijks een sluitende BVD vaccinatie laten uit voeren. Hierdoor zorgen de dierenarts en de melkveehouder ervoor dat het normale Europese BVD virus geen probleem veroorzaakt bij de gevoelige kalveren, vaarzen, koeien en de embryo’s of foeten in de baarmoeder. Voor alle duidelijkheid: een BVD vrij rund is géén BVD virus drager en heeft geen antistoffen tegen BVD. Hierdoor is ze compleet gevoelig voor het BVD virus als het op deze vrije bedrijven binnenkomt (ook de embryo’s worden dan besmet). Runderen op bedrijven die jaarlijks een correcte BVD vaccinatie laten uitvoeren worden zo beschermd tegen een binnenkomend BVD virus. Hierdoor blijven deze runderen gezond inclusief bij de dragende runderen de ongeboren vruchten. Rundvee op bedrijven waar de BVD status niet bekend is, maar waar wel een jaarlijks een correct entschema tegen BVD wordt gedaan, zijn eigenlijk ook goed beschermd tegen ernstige BVD problemen. Samenvattend kunnen we zeggen dat het rundvee op BVD vrije bedrijven die niet vaccineren compleet gevoelig is voor het BVD virus en daardoor bij een onverwachte uitbraak ook de grootste schade kan oplopen. 

BVD infectie met type 2

Dit BVD virus type komt normaal niet voor in Europa. Doordat het nu wel in Duitsland koeien heeft ge-infecteerd en blijkbaar ook in Nederland gehouden kalveren, geeft aan dat besmettingsrisico’s met dit type BVD een feit is en dat de gevolgen zeker nog niet helemaal zijn te overzien. Het beste voor u als rundveeveehouder is te zorgen dat u strikte hygiëne op uw bedrijf blijft toepassen en daarbij mens- en diercontacten met onbekenden voor uw bedrijf beperkt en liefst uitsluit. BVD virus vliegt niet door de lucht maar wordt via directe contacten in slijm of mest of urine via handen en kleding overgebracht. Met name de aankoop van dieren is en blijft een groot risico voor BVD insleep op het rundveebedrijf. 

Een beperking van de BVD ellende bij uw kalveren en melkkoeien door een toch binnenkomende BVD infectie type 2 is het vaccineren van het rundvee tegen dit virus type. Helaas is er géén sluitende entstof tegen dit BVD type. Een redelijk goed hulpmiddel is het vaccineren van uw niet beschermde vrije BVD runderen met het normale Nederlands gebruikte BVD vaccin. Volgens BVD deskundigen beschermt dit vaccin de gevoelige runderen voor circa 50%. Dit lijkt niet bijzonder veel doch dit is eigenlijk een behoorlijke bescherming voor de 100% gevoelige veestapel: op een BVD vrij bedrijf dat niet vaccineert is immers elk dier compleet gevoelig en bij een nieuwe infectie kan het BVD virus zich eenvoudig vermenigvuldigen en daardoor veel dieren aantasten en besmetten. Bij goed gevaccineerde runderen kan het BVD virus zich moeilijker vermenigvuldigen en daardoor ook de ziekte van de runderen minder ernstig laten zijn. 

Alles bij elkaar is deze BVD virus type 2 infectie een groot risico voor alle Nederlandse runderen omdat dit type hier niet bekend is en de dieren dus ook géén goed antwoord op deze infectie kunnen geven. We kunnen met elkaar ervoor zorgen dat middels perfecte hygiëne in en op de Nederlandse melkvee- en vleeskalverbedrijven het besmettingsrisico beperkt wordt.

Een positieve ondersteuning aan deze bescherming van de vrije én gevoelige BVD runderen is een juist uitgevoerde vaccinatie met het Nederlandse BVD vaccin van jongvee en volwassen koeien.

Artikel Melkveebedrijf drs. ing. Dick de Lange

Categorie: Infecties
Graag de hier boven getoonde cijfers hier onder invoeren:

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Veeapotheek:

Uw korting -10%
Tectonik Pour-on
Tectonik Pour-on
€ 40,09 € 35,90
Uw korting -5%
Ferti Grow 20 bolussen
Ferti Grow 20 bolussen
€ 191,70 € 182,10