Bloederkalveren

De diergeneeskunde is geconfronteerd met diverse gevallen van stollingsstoornissen bij kalveren van hoofdzakelijk 3 weken oud, de zogenaamde ”Bloederkalveren”.

Tekort aan bloedplaatjes of thrombocytopenie is de oorzaak van deze stollingsstoornis. Ondertussen werd het fenomeen vastgesteld op verschillende bedrijven in Duitsland, België en Nederland. Er is geen raspredispositie en de ziekte komt over het hele land voor en is vermoedelijk seizoensafhankelijk (zomer en vroeg najaar).

De stollingsstoornissen bij jonge kalveren of hemorrhagische diathese bij neonatale kalveren veroorzaken streepvormige bloedingen over het ganse lichaam en nabloeden na plaatsen van het oormerk op de leeftijd van een week (foto: de veehouder wou dan ook het kalf niet oormerken i.v.m. de slechte toestand).

Opvallend zijn de puntbloedingen tot bloeduitstortingen die op diverse slijmvliezen te zien zijn. De kalveren hebben een leeftijd van 1 tot 4 weken. De dieren kunnen soms staan en goede eetlust vertonen maar na 2-3 dagen gaat de toestand snel achteruit. De temperatuur is variabel van ondertemperatuur tot koorts en de mest is in de meeste gevallen zwart tot rood gekleurd. Kalveren met zichtbare symptomen overlijden snel ten gevolge van bloedarmoede. Na onderzoek van deskundigen kunnen we voorzichtig besluiten dat het geen virale of bacteriële aandoening is, evenmin een erfelijke afwijking.

BVD zou dezelfde klinische symptomen kunnen geven maar de dieren zijn negatief getest voor BVD en Blauwtong. Op de meeste bedrijven is er slechts één geval met stollingsstoornissen. Voor of na het zieke kalf (de dichtste volgnummers) kan af en toe nog één kalf aanwezig zijn met bloedarmoede. Het onderzoeksinstituut doet uitgebreid onderzoek naar de mogelijke oorzaken van de aandoening die inmiddels al meer dan honderden dieren het leven heeft gekost.

Hendrik Dhondt, dierenarts herkauwers

Categorie: Inwendige ziektes
Graag de hier boven getoonde cijfers hier onder invoeren:

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Veeapotheek:

Uw korting -5%
Speedy Feeder kalf
Speedy Feeder kalf
€ 19,70 € 18,71
Uw korting -10%
Uw korting -10%
Crypto Block Kalf 3 kg
Crypto Block Kalf 3 kg
€ 38,55 € 34,71